Jadłospis przedszkola

Do Państwa dyspozycji oddajemy całotygodniowy jadłospis przedszkola, w którym wyróżniamy wszystkie posiłki oraz zawarte w nich alergeny.

Poniedziałek

20.01

I śniadanie

 

  1. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, 52,5g
  2. Masło ekstra, 3g
  3. Ser salami pełnotłusty, 25g
  4. Pomidor, 15g
  5. Płatki kukurydziane z mlekiem 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 80%, płatki kukurydziane 20%

 

II śniadanie

 

  1. Owoc, 90g

 

obiad

 

  1. Zupa jarzynowa z makaronem, 200g, składniki: kurczak tuszka 27%, marchew 18%, kalafior 11%, kapusta włoska 8%, pietruszka korzeń 9%, brokuły 7%, por 5%, makaron bezjajeczny 5%, śmietana 18% tłuszczu 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, pietruszka liście 2%
  2. Paluszki rybne panierowane, 70g
  3. Ryż biały, 35g
  4. Surówka z białej kapusty, 60g, składniki: kapusta biała 75%, marchew 9%, jabłko 9%, olej rzepakowy uniwersalny 5%, chrzan 2%
  5. Kompot z owoców mieszanych, 200g składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%
  6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

  1. Jogurt o smaku truskawkowym domowy, 150g, składniki: jogurt naturalny 2% tłuszczu 81%, truskawki mrożone 19%

 

Wtorek

21.01

I śniadanie

 

  1. Chleb graham, 52,5g
  2. Masło ekstra, 3g
  3. Szynka wiejska, 25g
  4. Płatki jęczmienne błyskawiczne na mleku 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 86%, płatki błyskawiczne jęczmienne 14%
  5. Papryka czerwona, 15g
  6. Herbata owocowa, 200g, składniki: woda 99%, herbata owocowa 1%
  7. Cukier 2,5g

 

II śniadanie

 

  1. Owoc, 90g

 

obiad

 

  1. Krem z brokułów z grzankami, 200g, składniki: brokuły 40%, marchew 20%, pietruszka 12%, por 8%, mąka pszenna 5%, śmietana 18% tłuszczu 5%, mleko spożywcze 2% tłuszcze 6%, masło ekstra 4%, pieprz czarny
  2. Kotlet schabowy, 60g, składniki: schab wieprzowy bez kości 63%, bułka tarta 13%, olej rzepakowy uniwersalny 13%, jaja kurze całe 11%
  3. Ziemniaki puree, 100g, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 6%
  4. Surówka z kapusty czerwonej, 60g, składniki: kapusta czerwona 60%, pieprz ziołowy 17%, jabłko 12%, marchew 8%, olej rzepakowy uniwersalny 3%
  5. Kompot ze świeżych jabłek, 200g, składniki: woda 91%, jabłko 9%
  6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

  1. Serek homogenizowany owocowy, 150g

 

Środa

22.01

I śniadanie

 

  1. Kakao naturalne na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, kakao naturalne o obniżonej zaw. tłuszczu 2%, cukier 2%
  2. Chleb graham, 35g
  3. Chleb zwykły, 17,5g
  4. Masło ekstra, 3g
  5. Serek naturalny bieluch, 30g
  6. Rzodkiewka, 5g
  7. Ogórek, 10g

 

II śniadanie

 

  1. Sok owocowy 100%, 150g
  2. Biszkopty okrągłe, 20g

 

obiad

 

  1. Zupa koperkowa z ryżem, 200g, składniki: porcja rosołowa z kurczaka 17%, marchew 22%, ryż biały 15%, koper ogrodowy 9%, por 9%, pietruszka korzeń 13%, śmietana 18% tłuszczu 5%, mąka pszenna typ 500 5%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%
  2. Gulasz z indyka, 90g, składniki: mięso z piersi indyka bez skóry 77%, cebula 15%, mąka pszenna typ 500 8%, papryka czerwona mielona słodka
  3. Ogórek kwaszony, 60g
  4. Kompot ze świeżych jabłek, 200g, składniki: woda 91%, jabłko 9%
  5. Cukier, 2,5g
  6. Kasza jęczmienna perłowa, 35g

 

podwieczorek

 

  1. Oblaty tradycyjne, 30g
  2. Dżem owocowy 100%, 12,5g

Czwartek

23.01

I śniadanie

 

  1. Chleb 7 ziaren, 35g
  2. Chleb zwykły, 17,5g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Pasta z tuńczyka, 25g, składniki: tuńczyk w wodzie 65%, ogórek kwaszony 26%, majonez 4%, sos keczup 4%, koper ogrodowy 1%
  5. zbożowa inka na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, cukier 2%, zbożowa INKA 2%
  6. Ogórek kwaszony, 15g

 

II śniadanie

 

  1. Ciasto marchewkowe, 60g, składniki: mąka pszenna typ 500 22%, jaja kurze całe 21%, olej rzepakowy uniwersalny 18%, marchew 17%, cukier 17%, rodzynki suszone 4%, skrobia ziemniaczana 1%, cynamon mielony, soda oczyszczona, gałka muszkatołowa

 

obiad

 

  1. Krupnik tradycyjny z wkładką mięsną, 200g, składniki: ziemniaki 43%, wieprzowina łopatka 15%, porcja rosołowa z kurczaka 15%, marchew 12%, kasza jęczmienna perłowa 6%, pietruszka korzeń 5%, por 4%
  2. Ziemniaki puree, 100g, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 6%
  3. Jaja gotowane, 45g, składniki: jaja kurze całe 100%
  4. Sos koperkowy, 30g, składniki: śmietana 18% tłuszczu 38%, koper ogrodowy 25%, mąka pszenna typ 50025%, masło ekstra 11%, pieprz czarny mielony 1%
  5. Kompot z owoców mieszanych, 200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%
  6. Cukier, 2g

 

podwieczorek

 

  1. Deser mleczno-owocowy, 150g, składniki: jogurt naturalny typ grecki 71%, owoc 28%, cukier 1%

 

 

Piątek

24.01

I śniadanie

 

  1. Musli domowe, 25g, składniki: płatki kukurydziane 36%, płatki owsiane 27%, płatki pszenne 27%, rodzynki suszone 5%, orzechy włoskie 5%
  2. Mleko spożywcze 2% tłuszczu, 175g
  3. Chleb zwykły, 52,5g
  4. Masło ekstra, 2,5g
  5. Ser żółty gouda, 25g
  6. Ogórek kwaszony, 15g
  7. Herbata owocowa, 200g, składniki: woda 99%, herbata owocowa 1%
  8. Cukier, 2,5g

 

II śniadanie

 

  1. Owoc, 90g

 

 

 

obiad

 

  1. Rosół z ryżem, 200g, składniki: składniki: woda 29%, udziec z indyka 15%, wołowina szponder 15%, ryż biały 15%, marchew 10%, pietruszka 5%, por 5%, cebula 5%, pietruszka liście 1%, lubczyk, owoc jałowca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony
  2. Makaron bezjajeczny, 45 g
  3. Sos pieczarkowy, 100 g, składniki: pieczarki 66%, cebula 16%, olej rzepakowy 7%, śmietana 18% tłuszczu 5%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%, mąka pszenna 1%, pieprz czarny mielony
  4. Kompot wiśniowy, 200g, składniki: woda 91%, wiśnie mrożone bez pestek 9%
  5. Cukier, 2,5g

 

 

podwieczorek

 

  1. Chleb żytni pełnoziarnisty, 52,5g
  2. Masło ekstra, 2,5g
  3. Pomidor, 30g