Jadłospis przedszkola

Do Państwa dyspozycji oddajemy całotygodniowy jadłospis przedszkola, w którym wyróżniamy wszystkie posiłki oraz zawarte w nich alergeny.

Poniedziałek

21 październik

I śniadanie

 

  1. Chleb zwykły, 52,5g
  2. Masło ekstra, 3g
  3. Szynka wiejska, 25g
  4. Pomidor, 15g
  5. Kawa zbożowa na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, cukier 2%, kawa zbożowa 2%

 

II śniadanie

 

  1. Serek homogenizowany owocowy, 150g

 

obiad

 

  1. Zupa pomidorowa tradycyjna, 160g, składniki: kura tuszka 22%, marchew 27%, koncentrat 30% pomidorowy 17%, pietruszka korzeń 15%, śmietana 18% tłuszczu 6%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 6%, por 5%, cebula 2%, pietruszka liście, pieprz czarny mielony
  2. Makaron czterojajeczny, 13g
  3. Potrawka z kurczaka, 80g, składniki: kurczak tuszka 66%, marchew 12%, groszek zielony konserwowy bez zalewy 9%, pietruszka korzeń 6%, por 2%, olej rzepakowy uniwersalny 2%, mąka pszenna typ 500 2%, pieprz czarny mielony
  4. Ryż biały, 35g
  5. Sałata zielona z sosem vinegret z dodatkiem łososia wędzonego, 60g, składniki: sałata zielona 90%, sos vinegret 5% (gorczyca), łosoś wędzony 5%
  6. Kompot z owoców mieszanych, 200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%
  7. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

  1. Owoc, 90g

Wtorek

22 październik

I śniadanie

 

  1. Chleb pszenny, 35g
  2. Chleb graham, 17,5g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Ser żółty gouda, 20g
  5. Szynka delikatesowa z kurczaka, 15g
  6. Kakao naturalne na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, kakao naturalne o obniżonej zaw. tłuszczu 2%, cukier 2%
  7. Ogórek, 15g

 

II śniadanie

 

  1. Koktajl truskawkowy na kefirze, 150g, składniki: kefir 2% tłuszczu 65%, truskawki 33%, cukier 2%, cukier z prawdziwą wanilią
  2. Chrupki kukurydziane, 25g

 

obiad

 

  1. Zupa kalafiorowa z ryżem, 200g, składniki: kalafior 36%, marchew 15%, porcja rosołowa z kurczaka 14%, ryż biały 13%, pietruszka korzeń 7%, por 7%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, śmietana 18% tłuszczu4%
  2. Pierogi z serem twarogowym, 160g, składniki: ser twarogowy tłusty 53%, mąka pszenna typ 500 26%, cukier 9%, olej rzepakowy uniwersalny 6%, żółtka jaja kurzego 4%, jaja kurze całe 2%
  3. Kompot rabarbarowy, 200g, składniki: woda 91%, rabarbar 9%
  4. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

  1. Biszkopt z owocami, 50g, składniki: mąka pszenna typ 500 36%, jaja kurze całe 25%, cukier 25%, owoc 12%, skrobia ziemniaczana 2%

 

Środa

23 październik

I śniadanie

 

  1. Makaron na mleku 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 90%, makaron bezjajeczny 10%
  2. Chleb graham, 35g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Pasztet drobiowy, 15g
  5. Papryka czerwona, 15g
  6. Herbata czarna bez cukru, 200g, składniki: woda 100%, herbata czarna w torebkach
  7. Cukier, 2,5g

 

II śniadanie

 

  1. Chleb pszenny, 30g
  2. Dżem owocowy 100%, 10g

 

obiad

 

  1. Zupa cebulowa, 185g, składniki: woda 50%, cebula 30%, śmietana 18% tłuszczu 10%, bułka tarta 5%, masło ekstra 4%, mąka pszenna typ 500 2%, pietruszka liście 1%
  2. Grzanki pszenne, 15g
  3. Ziemniaki puree, 100g, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 6%
  4. Kotlet mielony, 60g, składniki: wieprzowina łopatka 73%, olej rzepakowy 12%, bułka tarta 7%, jaja kurze całe5%, mąka pszenna 3%
  5. Koper ogrodowy, 1g
  6. Surówka z kapusty pekińskiej, 60g, składniki: kapusta pekińska 54%, marchew 18%, pomidor 18%, jogurt naturalny 2% tłuszczu 6%, musztarda 3%, pieprz czarny mielony
  7. Kompot truskawkowy, 200g, składniki: woda 91%, truskawki mrożone 9%
  8. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

  1. Napój mleczny owocowy, 150g

 

Czwartek

24 październik

I śniadanie

 

  1. Chleb 7 ziaren, 35g
  2. Chleb pszenny, 17,5g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Pasta z makreli z ogórkiem kwaszonym, 30g, składniki: makrela wędzona 70%, ogórek kwaszony 23%, cebula 5%, szczypiorek 2%
  5. Mleko spożywcze 2% tłuszczu, 200g
  6. Cukier, 2,5g
  7. Ogórek, 10g

 

II śniadanie

 

  1. Owoc, 90g

 

obiad

 

  1. Zupa wielowarzywna, 200g, składniki: ziemniaki 28%, kapusta biała 17%, porcja rosołowa z kurczaka 11%, wieprzowina łopatka 11%, marchew 11%, por 6%, pietruszka korzeń 6%, śmietana 18% tłuszczu 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, czosnek 1%, pieprz czarny mielony, ziele angielskie mielone
  2. Ziemniaki puree, 100, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 6%
  3. Mizeria z jogurtem, 60g, składniki: ogórek 85%, jogurt naturalny 2% tłuszczu 15%
  4. Nugetsy z piersi kurczaka, 70g, składniki: mięso z piersi kurczaka bez skóry 68%, olej rzepakowy uniwersalny 12%, bułka tarta 9%, jaja kurze całe 6%, mąka pszenna typ 500 5%
  5. Kompot wiśniowy, 200g, składniki: woda 91%, wiśnie mrożone bez pestek 9%
  6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

  1. Drożdżówka z owocami, 60g

 

Piątek

25 październik

I śniadanie

 

  1. Zacierka na mleku 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 90%, zacierka jajeczna 10%
  2. Chleb wieloziarnisty, 35g
  3. Chleb zwykły, 17,5g
  4. Masło ekstra, 3g
  5. Pasta jajeczno-serowa, 30g, składniki: jaja kurze całe 52%, rzodkiewka 21%, ser żółty gouda 10%, jogurt naturalny 2% tłuszczu 4%, musztarda 4%, majonez 4%, koper ogrodowy 2%, szczypiorek 2%, pieprz czarny mielony, papryka czerwona mielona słodka
  6. Szczypiorek, 1g
  7. Herbata czarna bez cukru, 200g, składniki: woda 100%, herbata czarna w torebkach
  8. Cukier, 2,5g

 

II śniadanie

 

  1. Marchew, 60g

 

obiad

 

  1. Zupa ogórkowa na przecierze ogórkowym z ryżem i mięsem, 200g, składniki: składniki: przecier ogórkowy 20%, mięso gulaszowe z indyka 16%, ryż biały 11%, marchew 17%, pietruszka korzeń 16%, masło ekstra 5%,śmietana 18% tłuszczu 5%, mąka pszenna typ 500 5%, cebula 5%
  2. Makaron z białym serem, 200 g, składniki: ser twarogowy półtłusty 55%, makaron bezjajeczny 43%, cukier 2%
  3. Kompot z porzeczki czerwonej, 200g, składniki: woda 91%, porzeczki czerwone 9%
  4. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

  1. Owoc, 90g