Jadłospis przedszkola

Do Państwa dyspozycji oddajemy całotygodniowy jadłospis przedszkola, w którym wyróżniamy wszystkie posiłki oraz zawarte w nich alergeny.

Poniedziałek

17.02

I śniadanie

 

  1. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, 35g
  2. Masło ekstra, 3g
  3. Szynka wiejska, 10g
  4. Płatki kukurydziane z mlekiem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 80%, płatki kukurydziane 20%
  5. Ogórek, 15g
  6. Herbata owocowa, 200g, składniki: woda 99%, herbata owocowa 1%
  7. Miód pszczeli, 2,5g

 

II śniadanie

  1. Owoc, 90g

obiad

  1. Zupa neapolitańska z groszkiem ptysiowym, 200g, składniki: mąka pszenna typ 500 20%, ser żółty gouda 15%, śmietana 18% tłuszczu 15%, marchew 20%, pietruszka korzeń 13%, por 9%, groszek ptysiowy 8%
  2. Kompot z owoców mieszanych, 200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona11%
  3. Cukier 2,5g
  4. Łazanki, 100g, składniki: kapusta biała 23%, kapusta kwaszona 23%, wieprzowina szynka surowa 23%, makaron bezjajeczny 15%, cebula 8%, kiełbasa krakowska sucha 8%, pieprz czarny mielony

podwieczorek

  1. Koktajl jagodowy, 150g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 50%, serek homogenizowany naturalny chudy 35%, czarne jagody mrożone 15%
  2. Wafle ryżowe/wafle kukurydziane/wafle jaglane, 9g

 

 

 

 

Wtorek

18.02

I śniadanie

  1. Chleb pszenny, 35g
  2. Chleb graham 17,5g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Serek twarogowy puszysty śmietankowy, 20g
  5. Rzodkiewka, 7,5g
  6. Szczypiorek, 1g
  7. Kakao naturalne na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, kakao naturalne 2%, cukier 2%

 

II śniadanie

  1. Drożdżówka z owocami, 50g

obiad

1.  Zupa pieczarkowa z makaronem, 200g, składniki: pieczarka uprawna świeża 27%, marchew       23%, makaron dwujajeczny 13%, pietruszka korzeń 13%, por 4%, mleko spożywcze 2%            tłuszczu 4%, śmietana 18% tłuszczu 4%, masło ekstra 4%, cebula        4%, pietruszka liście    1%, majeranek suszony, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie mielone, pieprz czarny mielony

2.   Pulpety mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym, 140g, składniki: szynka wieprzowa 39%,           pulpa pomidorowa 25%, ryż biały 15%, cebula 6%, śmietanka kremowa 30% tłuszczu 4%,    mąka pszenna typ 550 3%, pietruszka korzeń 3%, marchew 3%, czosnek 1%, pieprz czarny       mielony, pieprz ziołowy

3.  Kompot rabarbarowy, 200g, składniki: woda 91%, rabarbar 9%

4.  Cukier 2,5g

podwieczorek

1.    Serek homogenizowany owocowy, 150g

 

Środa

19.02

I śniadanie

  1. Płatki orkiszowe pełnoziarniste na mleku 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 86%, atki orkiszowe pełnoziarniste 14%
  2. Chleb zwykły, 35g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Dżem owocowy 100%, 15g
  5. Herbata czarna bez cukru, 200g, składniki: woda 100%, herbata czarna w torebkach
  6. Cukier 2,5g

II śniadanie

  1. Rogal maślany, 60g
  2. Rodzynki suszone, 15g

obiad

  1. Rosół z makaronem, 200g, składniki: kurczak tuszka 33%, marchew 28%, makaron dwujajeczny 20%, pietruszka korzeń 14%, cebula 3%, por 2%, pieprz czarny mielony
  2. Ziemniaki puree, 100g, składniki: składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 6%
  3. Schab duszony, 50g, składniki: schab wieprzowy bez kości 90%, cebula 9%, czosnek 1%, pieprz czarny mielony, majeranek suszony
  4. Ogórek kwaszony, 60g
  5. Kompot truskawkowy, 200g, składniki: woda 91%, truskawki mrożone 9%
  6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

  1. Owoc, 90g

 

Czwartek

20.02

I śniadanie

  1. Chleb 7 ziaren, 35g
  2. Chleb pszenny, 17,5g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Sałatka warzywna tradycyjna, 45g, składniki: marchew 24%, jaja kurze całe 18%, ziemniaki 18%, pietruszka korzeń 11%, jabłko 11%, ogórek kwaszony 7%, majonez 7%, musztarda 4%, pieprz czarny mielony
  5. Szynka delikatesowa z kurczaka, 15g
  6. Kawa zbożowa na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, cukier 2%, kawa zbożowa 2%

 

II śniadanie

  1. Baton musli z owocami, 35g

obiad

  1. Zupa ziemniaczana z dodatkiem łososia wędzonego, 200g, składniki: ziemniaki 57%, marchew 15%, pietruszka korzeń 9%, łosoś wędzony 6%, masło ekstra 5%, cebula 5%, mąka pszenna typ 500 3%
  2. Gulasz wieprzowy, 60g, składniki: wieprzowina szynka surowa 72%, cebula 14%, mąka pszenna typ 500 7%, olej rzepakowy uniwersalny 7%
  3. Kasza jaglana, 40g
  4. Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i ogórka, 60g, składniki: kapusta pekińska 30%, ogórek 29%, pomidor 29%, jogurt naturalny 10%, olej rzepakowy uniwersalny 2%, pieprz czarny mielony
  5. Kompot ze świeżych jabłek, 200g, składniki: woda 91%, jabłko 9%
  6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

  1. Bagietka z dynią, 30g
  2. Masło ekstra, 2g
  3. Pomidor, 10g

 

 

 

Piątek

21.02

I śniadanie

  1. Płatki kukurydziane z mlekiem 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 80%, płatki kukurydziane 20%
  2. Chleb wieloziarnisty, 35g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Ser żółty gouda, 20g
  5. Ogórek, 15g
  6. Herbata czarna bez cukru, 200g, składniki: woda 100%, herbata czarna w torebkach
  7. Cukier 2,5g

II śniadanie

  1. Danonki, 90g

obiad

  1. Zupa jarzynowa z ryżem, 200g, składniki: składniki: kurczak tuszka 27%, marchew 18%, kalafior 11%, kapusta włoska 8%, pietruszka korzeń 7%, brokuły 7%, ryż biały 5%, por 5%, śmietana 18% tłuszczu 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, pietruszka liście 3%
  2. Kompot z owoców mieszanych, 200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%
  3. Cukier, 2,5g
  4. Makaron bezjajeczny, 40g
  5. Mus jabłkowy, 65g, składniki: jabłko 91%, cukier 9%

 

podwieczorek

  1. Galaretka domowa o smaku truskawkowym, 150g, składniki: woda 60%, truskawki 36%, cukier 2%, żelatyna wołowa 2%
  2. Bita śmietana, 45g, składniki: śmietanka kremowa 30% tłuszczu 93%, cukier 7%