Jadłospis przedszkola

Do Państwa dyspozycji oddajemy całotygodniowy jadłospis przedszkola, w którym wyróżniamy wszystkie posiłki oraz zawarte w nich alergeny.

Poniedziałek

18 listopad

I śniadanie

 

  1. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, 52,5g
  2. Masło ekstra, 2,5g
  3. Ser żółty gouda, 20g
  4. Szynka delikatesowa z kurczaka, 20g
  5. Kawa zbożowa na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, cukier 2%, kawa zbożowa 2%
  6. Pomidor, 15g

 

II śniadanie

 

  1. Owoc, 90g

 

obiad

 

  1. Zupa kalafiorowa z ryżem, 200g, skskładniki: kalafior 37%, marchew 16%, porcja rosołowa z kurczaka 14%, ryż biały 11%, pietruszka korzeń 7%, por 7%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, śmietana 18% tłuszczu 4%
  2. Makaron bezjajeczny, 70g
  3. Mus truskawkowy, 60g, składniki: truskawki mrożone 97%, cukier 4%
  4. Kompot z owoców mieszanych, 200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%
  5. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

  1. Sok marchwiowy, 200 g
  2. Herbatniki, 20 g

 

Wtorek

19 LISTOPAD

I śniadanie

 

  1. Ryż na mleku 2% tłuszczu, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 90%, ryż biały 10%
  2. Chleb 7 ziaren, 35g
  3. Chleb zwykły, 17,5g
  4. Masło ekstra, 3g
  5. Sałatka jarzynowa z jabłkiem tradycyjna, 40g, składniki: marchew 18%, jabłko 18%, ziemniaki 18%, pietruszka korzeń 9%, groszek zielony 9%, ogórek kwaszony 9%, majonez 9%, musztarda 9%, pieprz czarny mielony 1%
  6. Cukier, 2,5g
  7. Herbata owocowa, 200g, składniki: woda 99%, herbata owocowa 1%

 

II śniadanie

 

  1. Koktajl owocowy na jogurcie, 200g, składniki: jogurt naturalny 2% tłuszczu 65%, owoc 33%, cukier 2%, cukier z prawdziwą wanilią

 

obiad

 

  1. Zupa porowa z makaronem, 200g, składniki: por 20%, porcja rosołowa z kurczaka 31%, marchew 15%, makaron bezjajeczny 12%, por 7%, pietruszka korzeń 7%, śmietana 18% tłuszczu 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu4%
  2. Kluski śląskie, 60g, składniki: ziemniaki 79%, skrobia ziemniaczana 11%, mąka pszenna typ 500 5%, olej rzepakowy uniwersalny 3%, jaja kurze całe 2%
  3. Potrawka wieprzowa, 70g, składniki: wieprzowina szynka surowa 74%, marchew 12%, pietruszka korzeń 5%, por 3%, olej rzepakowy uniwersalny 3%, mąka pszenna typ 500 3%
  4. Sałatka z kapusty czerwonej, 60g, składniki: kapusta czerwona 70%, jabłko 18%, cebula 7%, olej słonecznikowy 5%
  5. Kompot z owoców mieszanych, 200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%
  6. Cukier, 2g

 

podwieczorek

 

  1. Owoc, 90g

Środa

20 LISTOPAD

I śniadanie

 

  1. Kakao naturalne na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, kakao naturalne, cukier 2%
  2. Chleb graham, 35g
  3. Chleb 7 ziaren, 17,5g
  4. Masło ekstra, 3g
  5. Szynka delikatesowa z kurczaka, 25g
  6. Herbata owocowa, 200g, składniki: woda 99%, herbata owocowa 1%
  7. Cukier, 2,5g
  8. Papryka czerwona, 15g

 

II śniadanie

 

  1. Owoc, 90g

 

obiad

 

  1. Kasza manna na rosole, 200g,składniki: skrzydło indyka 26%, marchew 24%, kasza manna 24%, pietruszka korzeń 13%, por 12%, pietruszka liście 1%, pieprz czarny mielony
  2. Karczek duszony, 60g, składniki: wieprzowina karkówka 75%, cebula 19%, mąka pszenna 4%, pieprz czarny mielony, ziele angielskie całe, liść laurowy, majeranek
  3. Ziemniaki puree z olejem, 100g, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%, olej rzepakowy uniwersalny 1%
  4. Marchew, 70g
  5. Kompot rabarbarowy, 200g, składniki: woda 91%, rabarbar 9%
  6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

  1. Ciasto zebra, 50g, składniki: mąka pszenna typ 500 25%, cukier 21%, jaja kurze całe 18%, woda mineralna gazowana 18%, olej rzepakowy uniwersalny 15%, kakao naturalne o obniżonej zaw. tłuszczu 2%, proszek do pieczenia 1%
  2. Rodzynki suszone, 10g

Czwartek

21 LISTOPAD

I śniadanie

 

  1. Chleb żytni razowy, 35g
  2. Chleb pszenny, 17,5g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Twarożek ziarnisty ze szczypiorkiem, rzodkiewką i ogórkiem, 30g, składniki: serek wiejski 78%, rzodkiewka 10%, ogórek 10%, szczypiorek 2%
  5. Makaron na mleku 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 90%, makaron bezjajeczny 10%
  6. Herbata owocowa, 200g, składniki: woda 99%, herbata owocowa 1%
  7. Cytryna, 1g
  8. Cukier, 2,5g

 

II śniadanie

 

  1. Biszkopt z owocami, 50g, składniki: mąka pszenna typ 500 36%, jaja kurze całe 25%, cukier 25%, owoc 12%, skrobia ziemniaczana 2%

 

obiad

 

  1. Zupa wielowarzywna, 185g, ziemniaki 25%, kapusta biała 20%, porcja rosołowa z kurczaka 11%, wieprzowina łopatka 11%, marchew 11%, por 6%, pietruszka korzeń 6%, śmietana 18% tłuszczu 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, czosnek 1%, pieprz czarny mielony, ziele angielskie mielone
  2. Grzanki pszenne, 15g
  3. Kluski leniwe, 140g, składniki: ser twarogowy półtłusty 77%, mąka pszenna typ 550 22%, jaja kurze całe 1%
  4. Cukier, 5g
  5. Kompot z owoców mieszanych, 200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%

 

podwieczorek

 

  1. Deser mleczno-owocowy, 150g, składniki: jogurt naturalny typ grecki 71%, owoc 28%, cukier 1%

 

 

Piątek

22 listopad

I śniadanie

 

  1. Kawa zbożowa na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, cukier 2%, kawa zbożowa 2%
  2. Chleb wieloziarnisty, 35g
  3. Chleb graham, 17,5g
  4. Masło ekstra, 3g
  5. Jaja gotowane, 35g, składniki: jaja kurze całe 100%
  6. Papryka czerwona, 15g
  7. Herbata owocowa, 200g, składniki: woda 99%, herbata owocowa 1%
  8. Cukier, 2,5g

 

II śniadanie

 

  1. Sok owocowy 100%, 150g
  2. Wafle ryżowe naturalne, 9g

 

obiad

 

  1. Krupnik tradycyjny z wkładką mięsną, 200g, składniki: ziemniaki 45%, wieprzowina łopatka 15%, porcja rosołowa z kurczaka 15%, marchew 11%, kasza jęczmienna perłowa 6%, pietruszka korzeń 4%, por 4%
  2. Dorsz filety panierowane smażone, 60g, składniki: dorsz świeży filety bez skóry 70%, olej rzepakowy uniwersalny 10%, bułka tarta 10%, jaja kurze całe 6%, mąka pszenna typ 500 4%
  3. Ziemniaki puree z olejem, 100g, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%, olej rzepakowy uniwersalny 1%
  4. Surówka z białej kapusty, 60g, składniki: kapusta biała 75%, marchew 9%, jabłko 9%, olej rzepakowy uniwersalny 5%, chrzan 2%
  5. Kompot wiśniowy, 200g, składniki: woda 91%, wiśnie mrożone bez pestek 9%
  6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

  1. Chleb pszenny zwykły, 35g
  2. Masło ekstra, 2g
  3. Pomidor, 20g