Jadłospis przedszkola

Do Państwa dyspozycji oddajemy całotygodniowy jadłospis przedszkola, w którym wyróżniamy wszystkie posiłki oraz zawarte w nich alergeny.

Poniedziałek

8 kwiecień

I śniadanie

 

      1. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, 52,5g
      2. Masło ekstra, 3g
      3. Ser salami pełnotłusty, 25g
      4. Pomidor, 15g
      5. Płatki kukurydziane z mlekiem 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu80%, płatki kukurydziane 20%

 

II śniadanie

 

      1. Owoc, 90g

 

obiad

 

      1. Zupa jarzynowa z makaronem, 200g, składniki: kurczak tuszka 27%, marchew 15%, kalafior 11%, kapusta włoska 8%, pietruszka korzeń 7%, brokuły 7%, por 5%, seler korzeniowy5%, makaron bezjajeczny5%, śmietana 18% tłuszczu4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, pietruszka liście 2%
      2. Paluszki rybne panierowane,70g
      3. Ryż biały, 35g
      4. Surówka z białej kapusty, 60g, składniki: kapusta biała 75%, marchew 9%, jabłko 9%, olej rzepakowy uniwersalny 5%, chrzan 2%
      5. Kompot z owoców mieszanych, 200g składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%
      6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

      1. Jogurt o smaku truskawkowym domowy, 150g, składniki: jogurt naturalny 2% tłuszczu81%, truskawki mrożone 19%

Wtorek

9 kwiecień

I śniadanie

 

  1. Chleb graham, 52,5g
  2. Masło ekstra, 3g
  3. Szynka wiejska, 25g
  4. Płatki jęczmienne błyskawiczne na mleku 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu86%, płatki błyskawiczne jęczmienne14%
  5. Papryka czerwona, 15g
  6. Herbata owocowa, 200g, składniki: woda 99%, herbata owocowa 1%
  7. Cukier 2,5g

 

II śniadanie

 

  1. Owoc, 90g

 

obiad

 

  1. Krem z selera z grzankami, 200g, składniki: seler korzeniowy64%, marchew 16%, pietruszka korzeń 6%, por 6%, masło ekstra5%, pietruszka liście 3%
  2. Kotlet schabowy, 60g, składniki: schab wieprzowy bez kości 63%, bułka tarta13%, olej rzepakowy uniwersalny 13%, jaja kurze całe11%
  3. Ziemniaki puree z olejem, 100g, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu5%, olej rzepakowy uniwersalny 1%
  4. Surówka z kapusty czerwonej, 60g, składniki: kapusta czerwona 60%, pieprz ziołowy 17%, jabłko 12%, marchew 8%, olej rzepakowy uniwersalny 3%
  5. Kompot ze świeżych jabłek, 200g, składniki: woda 91%, jabłko 9%
  6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

  1. Serek homogenizowany owocowy,150g

 

 

Środa

10 kwiecień

I śniadanie

 

  1. Kakao naturalne na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu96%, kakao naturalne o obniżowej zaw. tłuszczu 2%, cukier 2%
  2. Chleb graham, 35g
  3. Chleb zwykły, 17,5g
  4. Masło ekstra, 3g
  5. Serek naturalny bieluch, 30g
  6. Rzodkiewka, 5g
  7. Ogórek, 10g

 

II śniadanie

 

  1. Sok owocowy 100%, 150g
  2. Biszkopty okrągłe,20g

 

obiad

 

  1. Zupa koperkowa z ryżem, 200g, składniki: porcja rosołowa z kurczaka 17%, marchew 17%, ryż biały 15%, koper ogrodowy 9%, por 9%, seler korzeniowy9%, pietruszka korzeń 9%, śmietana 18% tłuszczu5%, mąka pszenna typ 5005%, mleko spożywcze 2% tłuszczu5%
  2. Gulasz z indyka, 90g, składniki: mięso z piersi indyka bez skóry 77%, cebula 15%, mąka pszenna typ 5008%, papryka czerwona mielona słodka
  3. Ogórek kwaszony, 60g
  4. Kompot ze świeżych jabłek, 200g, składniki: woda 91%, jabłko 9%
  5. Cukier, 2,5g
  6. Kasza jaglana, 35g

 

podwieczorek

 

  1. Oblaty tradycyjne, 30g
  2. Dżem owocowy 100%, 12,5g