Jadłospis przedszkola
Poniedziałek
17.02
I śniadanie
- Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, 35g
- Masło ekstra, 3g
- Szynka wiejska, 10g
- Płatki kukurydziane z mlekiem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 80%, płatki kukurydziane 20%
- Ogórek, 15g
- Herbata owocowa, 200g, składniki: woda 99%, herbata owocowa 1%
- Miód pszczeli, 2,5g
II śniadanie
- Owoc, 90g
obiad
- Zupa neapolitańska z groszkiem ptysiowym, 200g, składniki: mąka pszenna typ 500 20%, ser żółty gouda 15%, śmietana 18% tłuszczu 15%, marchew 20%, pietruszka korzeń 13%, por 9%, groszek ptysiowy 8%
- Kompot z owoców mieszanych, 200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona11%
- Cukier 2,5g
- Łazanki, 100g, składniki: kapusta biała 23%, kapusta kwaszona 23%, wieprzowina szynka surowa 23%, makaron bezjajeczny 15%, cebula 8%, kiełbasa krakowska sucha 8%, pieprz czarny mielony
podwieczorek
- Koktajl jagodowy, 150g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 50%, serek homogenizowany naturalny chudy 35%, czarne jagody mrożone 15%
- Wafle ryżowe/wafle kukurydziane/wafle jaglane, 9g
Wtorek
18.02
I śniadanie
- Chleb pszenny, 35g
- Chleb graham 17,5g
- Masło ekstra, 3g
- Serek twarogowy puszysty śmietankowy, 20g
- Rzodkiewka, 7,5g
- Szczypiorek, 1g
- Kakao naturalne na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, kakao naturalne 2%, cukier 2%
II śniadanie
- Drożdżówka z owocami, 50g
obiad
1. Zupa pieczarkowa z makaronem, 200g, składniki: pieczarka uprawna świeża 27%, marchew 23%, makaron dwujajeczny 13%, pietruszka korzeń 13%, por 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, śmietana 18% tłuszczu 4%, masło ekstra 4%, cebula 4%, pietruszka liście 1%, majeranek suszony, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie mielone, pieprz czarny mielony
2. Pulpety mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym, 140g, składniki: szynka wieprzowa 39%, pulpa pomidorowa 25%, ryż biały 15%, cebula 6%, śmietanka kremowa 30% tłuszczu 4%, mąka pszenna typ 550 3%, pietruszka korzeń 3%, marchew 3%, czosnek 1%, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
3. Kompot rabarbarowy, 200g, składniki: woda 91%, rabarbar 9%
4. Cukier 2,5g
podwieczorek
1. Serek homogenizowany owocowy, 150g
Środa
19.02
I śniadanie
- Płatki orkiszowe pełnoziarniste na mleku 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 86%, płatki orkiszowe pełnoziarniste 14%
- Chleb zwykły, 35g
- Masło ekstra, 3g
- Dżem owocowy 100%, 15g
- Herbata czarna bez cukru, 200g, składniki: woda 100%, herbata czarna w torebkach
- Cukier 2,5g
II śniadanie
- Rogal maślany, 60g
- Rodzynki suszone, 15g
obiad
- Rosół z makaronem, 200g, składniki: kurczak tuszka 33%, marchew 28%, makaron dwujajeczny 20%, pietruszka korzeń 14%, cebula 3%, por 2%, pieprz czarny mielony
- Ziemniaki puree, 100g, składniki: składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 6%
- Schab duszony, 50g, składniki: schab wieprzowy bez kości 90%, cebula 9%, czosnek 1%, pieprz czarny mielony, majeranek suszony
- Ogórek kwaszony, 60g
- Kompot truskawkowy, 200g, składniki: woda 91%, truskawki mrożone 9%
- Cukier, 2,5g
podwieczorek
- Owoc, 90g
Czwartek
20.02
I śniadanie
- Chleb 7 ziaren, 35g
- Chleb pszenny, 17,5g
- Masło ekstra, 3g
- Sałatka warzywna tradycyjna, 45g, składniki: marchew 24%, jaja kurze całe 18%, ziemniaki 18%, pietruszka korzeń 11%, jabłko 11%, ogórek kwaszony 7%, majonez 7%, musztarda 4%, pieprz czarny mielony
- Szynka delikatesowa z kurczaka, 15g
- Kawa zbożowa na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, cukier 2%, kawa zbożowa 2%
II śniadanie
- Baton musli z owocami, 35g
obiad
- Zupa ziemniaczana z dodatkiem łososia wędzonego, 200g, składniki: ziemniaki 57%, marchew 15%, pietruszka korzeń 9%, łosoś wędzony 6%, masło ekstra 5%, cebula 5%, mąka pszenna typ 500 3%
- Gulasz wieprzowy, 60g, składniki: wieprzowina szynka surowa 72%, cebula 14%, mąka pszenna typ 500 7%, olej rzepakowy uniwersalny 7%
- Kasza jaglana, 40g
- Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i ogórka, 60g, składniki: kapusta pekińska 30%, ogórek 29%, pomidor 29%, jogurt naturalny 10%, olej rzepakowy uniwersalny 2%, pieprz czarny mielony
- Kompot ze świeżych jabłek, 200g, składniki: woda 91%, jabłko 9%
- Cukier, 2,5g
podwieczorek
- Bagietka z dynią, 30g
- Masło ekstra, 2g
- Pomidor, 10g
Piątek
21.02
I śniadanie
- Płatki kukurydziane z mlekiem 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 80%, płatki kukurydziane 20%
- Chleb wieloziarnisty, 35g
- Masło ekstra, 3g
- Ser żółty gouda, 20g
- Ogórek, 15g
- Herbata czarna bez cukru, 200g, składniki: woda 100%, herbata czarna w torebkach
- Cukier 2,5g
II śniadanie
- Danonki, 90g
obiad
- Zupa jarzynowa z ryżem, 200g, składniki: składniki: kurczak tuszka 27%, marchew 18%, kalafior 11%, kapusta włoska 8%, pietruszka korzeń 7%, brokuły 7%, ryż biały 5%, por 5%, śmietana 18% tłuszczu 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, pietruszka liście 3%
- Kompot z owoców mieszanych, 200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%
- Cukier, 2,5g
- Makaron bezjajeczny, 40g
- Mus jabłkowy, 65g, składniki: jabłko 91%, cukier 9%
podwieczorek
- Galaretka domowa o smaku truskawkowym, 150g, składniki: woda 60%, truskawki 36%, cukier 2%, żelatyna wołowa 2%
- Bita śmietana, 45g, składniki: śmietanka kremowa 30% tłuszczu 93%, cukier 7%